Najbogatsze w przeciwutleniacze są : czarna porzeczka, jarmuż, truskawki, szpinak, brukselka, śliwki, brokuły, buraki, pomarańcze i ciemne winogrona.
Te produkty są bogatew witaminy C i E, beta- karoten i selen a są to najbardziej znane przeciwutleniacze.
I jeszcze jedno!
Istnieje grupa tzw.fitosubstancji o właściwościach przeciwutleniaczy, które pobudzają do działania enzymy ochronne. Najwięcej fitosubstancji mają : czosnek, jagody, zielona herbata, różowe grejpfruty, pomidory i arbuzy oraz .... czerwone wino i orzechy arachidowe.
Te produkty są bogatew witaminy C i E, beta- karoten i selen a są to najbardziej znane przeciwutleniacze.
I jeszcze jedno!
Istnieje grupa tzw.fitosubstancji o właściwościach przeciwutleniaczy, które pobudzają do działania enzymy ochronne. Najwięcej fitosubstancji mają : czosnek, jagody, zielona herbata, różowe grejpfruty, pomidory i arbuzy oraz .... czerwone wino i orzechy arachidowe.
A tak wogóle to może zajmiemy się trochę dobrym, zdrowym i smacznym jedzonkiem ?
Czekam na przepisy i porady.
Szkoda, że większość z tych warzyw jest "mało jadalna" - dla mnie oczywiście - jak jarmuż, brukselka, szpinak.
OdpowiedzUsuńWiem, trzeba dobrze przyrządzić.
Szpinak kiedyś smażony z łososiem na maśle był świetny, ale nie sądzę, żeby smażony był bogaty w przeciwutleniacze :)
Dzięki za informację ale proszę o więcej szczegółów.
Pozdrawiam, JM
Podejmuje ten temat - u mnie czytaj o wolnych rodnikach
OdpowiedzUsuń